Afstellen van de ontsteking met een testlampje

Met deze eenvoudige stappen stel je de ontsteking op je type 1 motor statisch af.

Deze beschrijving is bedoeld om je ontsteking af te stellen met een minimum aan gereedschap. Hierdoor zal je motor wel starten en rijden, maar ideaal is om deze afstelling achteraf eens te (laten) controleren met een goede stroboscooplamp. Let op: zorg er eerst voor dat je contactpunten goed gesteld staan! Ook bij sommige merken van electronische ontsteking zal onderstaand stappenplan niet werken, daar het testlampje zwakjes zal blijven branden.

We gebruiken voor ons voorbeeld een standaard stroomverdeler met vacuumvervroeging.Stap 1: Op de (standaard) krukaspoeli staan 2 inkepingen: de linkse is die van het BDP, de rechtse is die van 7.5° voor BDP.

Stap 2: Demonteer de verdeelkap af en kijk nu naar de stand van de rotor. Deze moet naar cilinder 1 wijzen. Opgelet! Sommige delco's hebben een andere positie van cilinder 1! Denk bijvoorbeeld aan de 009.

Stap 3: Als de rotor naar cilinder 1 wijst, kijk dan of de linkse inkeping of BDP aanduiding op de poulie gelijk komt met de carternaad van het motorblok.

Stap 4: Indien dit niet het geval is, draai dan aan de krukas tot dit wel het geval is.

Stap 5: Sluit het lampje aan tussen klem 1 (de - pool) van de bobijn en de massa van batterij (goed geleidend carrosseriedeel is ook goed), en zet het contact van het voertuig aan.

Stap 6: Los de moer van de verdeler (delco) en draai de verdeler naar rechts en terug naar links tot het lampje juist aan gaat.

Stap 7: Zet de moer van de delco terug vast, zet het contact van het voertuig uit en plaats de verdeelkap terug.

Stap 8: De ontsteking is nu statisch afgesteld. Een fijn afstelling is aangeraden door gebruik van een stroboscoop. Let hierbij op dat de motor de grens van 28° voorontsteking niet overschreid!


 

 


 

Image 01

Nieuwe Onderdelen

Elk onderdeel is leverbaar. Dit in zowel reproductie alsook origineel volkswagen.

Image 02

Gebruikte Onderdelen

Op zoek naar originele volkswagen onderdelen? Ik help u met plezier verder in uw zoektocht.

Image 03

Manuals

Handboeken, magazine's, Technische vraagbaken, etc.


Image 04

Gereedschappen

Specifieke tools om aan uw volkswagen te werken zijn uiteraard ook vekrijgbaar bij Vintage Point.

Image 03

Partners

Ontdek hier de leveranciers en partners waarmee Vintage Point samenwerkt!